COLECTIV- Lupta ce era pierdută înainte să înceapă

30 octombrie 2015

Evenimentul din clubulu „Colectiv” a fost cumulul a peste 30 de ani de nepăsare și ignoranță. Un eveniment care surprins într-un apogeu indescriptibil tot ce a avut mai rău societatea noastră. La prima vedere românul învață abia după ce dă cu capul. În situația de față au trebuit să moară oameni ca să relizăm ceva… sau nu?

            Când începi research-ul unui astfel de eveniment ai tendința normală să scoți în evidență doar ce e mai rău dintr-un astfel de moment. La prima vedere pare că nu există evenimente pozitive… nu există prea multe, dar există anumite chestiuni care s-au ridicat peste norul de cenușă lăsat în spate de sufletele celor pierduți în tragedia de acum aproape 7 ani.

            Memoria celor 64 de oameni care au murit în seara de 30 Octombrie 2015 stau în fața unei națiuni pline de neajunsuri asemnea unor cicatrici de care uităm 364 de zile din an. Măcar o dată pe an să ne aducem aminte de sufletele celor care i-au făcut pe românii conștienți de graviatea și de importanța avizelor ISU.

Acest dezastru a condus către evenimentele din 1-3 Noiembrie care au dus la demisiile din Guvernul României.

De asemenea am moștenit poate ceva ce e nemăsurat din perspectiva viitorului, o voce puternică e una care are mai multe timbruri vocale, nu încetați să visați pentru că au murit oameni ca să poți tu să speri în continuare. Poetic spus poate, dar acesta este purul adevăr. Publicului căruia ne adresăm sunt colegi noștri studenți care uită că vocea lor este mai puternică decât își pot imagina.

Din respect pentru Mihai Alexadru, Cătălin Ioniță, Laurențiu Vârlan, Adrian Rugină, Marius Rușitoru, Monica Tănăsoiu, Claudiu Petre, Maria Ion, Ștefan Hamed-Andrei,  Alexandru Cătălin Simion, Anda Ioana Epure, Petre Andrei Bucă, Mihaela Vieru, Maria Vulcu, Valentina Florea, Carmen Irina (Karina) Oprița, Matei Gabriel, Radu Palada, Nelu Tilie, Diana Enache, Nicoleta Baldovin, Ioan Tripa, Alexandru-Paul Georgescu, Constantin Ignat, Valentin Fieraru, Simona Livia Stan, Liliana Gheorghe, Mimi Voicu, Alexandra Matache, Costel Cârlicean, Andreea Chiriac (Beavy),  Ionuț Costin Popescu, Daniel Ciobanu, Ionuț Maior, Tullia Ciotola, Florin Cristian Popescu, Adrian Popa, Alex Chelba, Andra Elena Toader, Serian Mavi, Ayberk Manci, Alexandra Rădulescu, Matei Alexandru, Bogdan Enache, Teodora Maftei, Liviu Zaharescu, Tudor Golu, Elena Nițu, Vlăduț Roberto Andy, Alexandru Pascu, Mădălina Strugaru, Alex Aliman, Claudiu Bogdan Istrate, Loredana Dărescu, Ioana Victoria Geambașu, Ana Albu, Andreea Ștefan, Alexandru Mihai Iancu, Alexandru Hogea, Ioana Raluca Pănculescu, Roxana Boghian, Cristian Mitroi, Radu Sienerth, nu avem voie să mai acceptăm ca părerile și ideile în care credem să fie călcate în picioare de diverși guvernanți, politiceni, șmecheri la drumul mare sau oricine, indiferent de funcția pe care o ocupă. Nu uita să-ți exprimi acest drept fundamental într-o societate sănătoasă. Haideți să nu facem din evenimetele care au urmat celor de la COLECTIV și au încetat începând cu pandemia să fie ceva izolat.

Eroii din benzile desenate sunt impresionați, dar pentru noi adevărații eroi nu poartă pelerină și nu sunt vizibili ci își arată superputerile în momentele în care toți ar fugi cât văd cu ochii. Claudiu Petre și Adrian Rugină au fost decorați post-mortem în grad de Cavaler „în semn de apreciere pentru curajul, altruismul și dăruirea de care au dat dovadă în timpul tragicului eveniment de la Clubul Colectiv, încercând salvarea mai multor vieți cu prețul sacrificiului suprem”. Ce am învățat de la cei doi? Poate într-o zi cineva o să-ți ceară ajutorul, nu îi întoarce spatele. Un gest mic pentru tine te poate transforma într-un erou pentru cineva. Dacă Claudiu si Adrian, cu riscul de a muri, s-au întors să salveze vieți și tu poți cu un mic gest să salvezi viața cuiva sau măcar să o faci mai bună chiar și pentru o secundă.

Cum am precizat mai sus acest dezastru a fost cumulul a peste 30 de ani de ignoranță. Cel puțin 13 victime au murit din cauza bacteriilor din spitale, a dezinfectanților diluați folosiți. S-au luat o serie de măsuri precum:

  • înainte de momentul 30 octombrie 2015, cuantumul amenzii pentru lipsa autorizației de Securitate la incendiu era cuprins între 2500 și 5000 lei, iar o mare parte dintre patronii de localuri care încalcau legea ajungeau să plătească, în termen de 48 de ore, suma de 1250 lei. În acest moment, sancțiunea este între 20.000 și 50.000 de lei;
  • Hotararea Guvernului 915 a fost aprobată, menită să schimbe foarte mult procedura de funcționare a localurilor. HG 915 le-a permis angajaților IGSU să recurgă la măsura de închidere a spațiilor comerciale neconforme;
  • HG 571/2016 a modificat legislația în ceea ce privește obținerea autorizației de Securitate la incendiu, care reglementează spațiile minime necesare pentru desfășurarea diferitelor activități.

Nu par foarte multe schimbări, dar au schimbat fața României din acest punct de vedere.

Ceva ce însă nu s-a schimbat sunt cei alți 6 ani si jumătate de justiție strâmbă și plină de corupție, cu zeci de amânări și decizii fără relevanță. Dosarul „Colectiv” a fost închis la data de 12 mai 2022. Dacă la prima sentință pedepsele cumulate erau de 113 ani, 6 ani mai târziu când lumea a început să uite acestea însumau 60 de ani. Autoritățile cred ca noi uităm, dar nu este cazul.

O să încercăm să concluzionăm într-o notă pozitivă, cât se și poate. Dezastrul de la colectiv înseamnă foarte multe pentru societatea în care trăim. Pentru 64 de oameni a însemnat sfârșitul, pentru 185 de oameni a însemnat un nou început și pentru 20 de milioane de români a însemnat șocul care a provcat trezirea la realitate. O mână de oameni strânși la un loc pot să stârnească o țară întreagă, nu înceta să speri chiar și în ultimul ceas.

-64 de suflete au inspirat alte 20 de milioane să lupte pentru viitorul lor-

Pentru chipurile lor ce nu vor fi uitate
Pentru cei ce au suflete desfigurate
Pentru cei ce pana ieri erau mama si tata
Dar azi privesc in gol o cruce si data.

Pentru ca nu vreau s-aud din nou de artificii
De oameni ce vorbesc de Halloween, alcool si vicii
Pentru suflete de ingeri fara nume
Care au intrat in flacari fara a se gandi la sume.

Pentru cei ce cred si le pasa
Asistente, doctori ce-au fugit ca arsi de-acasa
Pentru cei ce au salvat plangand si vor mai plange
Toti ce au platit o gresala cu sange.

Sa facem sa conteze „a fi”, nu „a avea”
Si sa conteze „a face”, nu, nu doar „a vrea”
Sa n-asteptam intruna un motiv
Cand totul e cenusa, e timpul sa fim noi un colectiv.

Si nu pentru un club, o cladire, o institutie
Ci pentru milioane aflate-n prag de revolutie

Si nu pentru toti medicii ce-asteapta numai mite
Ci pentru toti cei care in noptile nedormite.

Banii n-au contat si-au fost atatia tineri
Care si-au dat examenul la medicina, vineri
Pentru cei ce au platit un concert cu viata
Din cauza unora care n-au inimi, ci au gheata.

Pentru visatori ce au murit pe scena
Si cei carora muzica le curgea prin vena
Pentru acei eroi ce nu s-au mai gandit la viata
Pentru cei cu rani pe corp, suflete si fata.

Sa facem sa conteze „a fi”, nu „a avea”
Si sa conteze „a face”, nu, nu doar „a vrea”
Sa n-asteptam intruna un motiv
Cand totul e cenusa, e timpul sa fim noi un colectiv.

Pentru cei ce nu-si mai pot tine copiii-n brate
Condoleante
Pentru supravietuitori si pentru libertate
Pentru o schimbare si pentru dreptate”

Redactat de: Ruxandra Ioana LAZĂR, Denis SORESCU, Ioan Mihnea VLĂDAN.